Monday, October 15, 2007

Salam Aidil Fitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri kami ucapkan kepada semua pengunjung blog merlong boer farm. Semoga selamat dalam perjalanan pergi dan pulang dan berpeluang bergembira bersama keluarga. Kami doakan semoga kita semua sentiasa diberkati dan dilindungi Allah S.W.T.

Bulan Ramadan ini kami telah menerima hadiah istimewa dari Allah S.W.T. dengan kehadiran ahli keluarga terbaru kami. Anak perempuan saya telah selamat dilahirkan pada 8 Oktober 2007 pada pukul 11.45 malam. Kami bersyukur kepada Ilahi dengan limpah rahmat dan keizinannya, Ibu dan anak didalam keadaan sihat walafiat.

Kami juga bersyukur kerana keluarga dan rakan2 kami semuanya dalam keadaan sihat sejahtera. Kami mendoakan semoga rakan pengunjung blog ini dan juga rakan penternak sentiasa didalam lindungannya. Kandang dan perniagaan kami juga semakin menunjukkan kemajuan. Alhamdulillah.

Kami berterima kasih kerana telah menerima banyak panggilan dan pertanyaan mengenai lokasi kandang kami. Kandang kami beralamat di No. 3 @ tiang lampu RS 104, Merlong Tambak, Sungai Merlong, Rengit, Batu Pahat, Johor Darul Takzim (di sebelah jalan utama Batu Pahat - Pontian). Tempat kami terletak sebelah kanan 3 km dari pekan Rengit (kalau datang dari arah BP) dan sebelah kiri 6 km dari pekan Benut (kalau datang dari arah Pontian), hampir dengan jambatan kecil sungai merlong dan depan rumah ada banyak pokok pinang merah.

InsyaAllah akan kami muatkan gambar tempat kami supaya menjadi panduan.

Saturday, October 6, 2007

Kambing Boer Panggang (BBQ)


Kami terfikir pada Hari Raya ini mungkin ramai yang ingin menjamu tetamu dengan Kambing Panggang. Tentunya menyelerakan. Apalagi kalau kambing tu baka Boer. Ada yang memberitahu yang daging kambing Boer ni lebih enak dari kambing lain. Tapi kalau dah kambing panggang tu, tak kira apa breed pun, selalunya memang mendapat perhatian. Dimana nak cari caterer untuk kambing Boer panggang ni?

Tanaman Campur Mampu Beri Pendapatan RM2,000 Sebulan

Tanaman Campur Mampu Beri Pendapatan RM2,000 Sebulan

BACHOK, 28 Jun (Bernama) — Sistem tanaman campur yang mengandungi ubi keledek, kenaf, dan kacang tanah di samping peliharaan kambing di kawasan tanah beris berpotensi memberi pandapatan RM2,000 sebulan sehektar kepada petani.Ketua Pengarah Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Datuk Dr Abdul Shukor Abdul Rahman berkata negeri-negeri yang mempunyai tanah berpasir halus terutama di Kelantan sesuai diusahakan dengan projek berkenaan.”Negeri-negeri lain seperti Terengganu dan Kedah juga berpotensi untuk dikomersilkan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat kepada Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid yang melawat Stesen MARDI, Telong di sini hari ini.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Pertanian Datuk Seri Mohd Shariff Omar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mohd Aiseri Alias.Dr Abdul Shukor berkata projek berkenaan sangat sesuai sebagai tanaman alternatif kepada tanaman tembakau terutama di Bachok dan Pasir Puteh.Beliau berkata tanaman ubi keledek yang boleh dituai dua kali setahun mampu menghasilkan pelbagai produk makanan ringan seperti kek, coklat selain kuih-kuih tradisional.

Dr Abdul Shukor berkata langkah terbaik mereka mesti menyusun sistem pemasaran seperti kontrak ladang dengan agensi yang terbabit untuk mendapatkan pasaran lebih terjamin.

– BERNAMA

Kursus Penternakan dan Usahawantani

Untuk menjadi Peladang dan Usahawantani yang berilmu dan berpengetahuan, marilah kita menghadiri kursus-kursus dan latihan yang dianjurkan oleh badan kerajaan dan swasta. Gunakanlah masa, tenaga dan wang yang dilaburkan didalam sistem yang menguntungkan. Banyak kaedah dan ilmu yang diajar dapat memendekkan masa pembelajaran dan mengurangkan kesilapan.

Diantara Kursus-kursus dibawah kelolaaan Jabatan Perkhidmatan Haiwan(JPH:

Kursus-kursus yang dijalankan di Institut Haiwan Kluang Johor.

Kursus-kursus yang dijalankan di Institut Pengurusan Veterinar,Cheras.

Kursus-kursus yang dijalankan di Pusat Latihan Veterinar Cermin Kiri,Dungun,Terengganu.

Antara kursus anjuran teman penternak:

Kursus anjuran Cikgu Halim di Alor Gajah, Melaka.

Kursus anjuran interXpose.

Makanan Ternakan dari sumber kelapa sawit
Pelet Pelepah Kelapa Sawit

Dengan kenaikan kos makanan yang membebankan, kami sedang berusaha untuk mencari alternatif. Disamping pemberian rumput dan daun-daun, pemberian pallete dapat meringankan beban terutamanya kepada penternak yang tidak mempunyai kawasan yang besar untuk tanaman rumput atau penternak yang tidak mempunyai tenaga buruh yang mencukupi untuk mengerjakan kawasan tanaman rumput. Pallette dari OPF (Oil Palm Frond dapat dijadikan bahan alternatif untuk makanan ternakan.

1. Didapati boleh menjadi sumber rufaj yang baik unutk haiwan ruminan
2. Palet diproses dari daun-daun dan potiole yang segar
3. Mempunyai cara pemprosesan yang strategik
4. Sumber makanan untuk haiwan ruminan yang praktikal
5. Segar dan sesuai dengan selera haiwan ruminan. Contohnya ternakan kambing & lembu amat sesuai diberkan sebagai makanan tambahan.
6. Merupakan produk yang berkualiti
7. Nilai nutriennya boleh ditingkatkan mengikut permintaan

Nilai Nutrien

Kandungan berat kering (%) 98.18%
Protein kasar (%) 4.527
Serabut kasar (%) 38.5 - 51.0
Abu 3.2
Serabut detergen asid (%) 54.2 - 55.6
Serabut detergen neutral (%) 73.9 - 78.7
Tenaga kasar (kcal/g) 4405
Tenaga metabolisma (MJ/kg) 5.65-

Rujukan - MARDI.